Бакнувајте се, научниците потврдуваат колку добро носи

79

Толку малку на прв поглед, а толку значаен. Покрај чувството на пријатност и поврзаност со друга личност бакнежот ќе вилјае позитивно на вашето здравје.

Влијае на болката и психичкото здравје

Канадски психолози дошле до откритие дека ако се бакнуваме најмалку три минути телото се ослободува од стрес и депресија. Познатиот професор Валтер Тоуман ја вброил праксата на бакнување во својот дел од часот наречен антистрес.

Носи среќа

Анекетите покажуваат дека мажите кои ја бакнуваат сопругата пред да заминат на работа имаат поголеми приходи од оние што не го прават тоа. Британските научници откриле дека оние кои ги бакнуваат саканите личности се пооптимистички, посигурни, а со самото тоа и посреќни во приватниот и во деловниот живот.