Антон Гошев: Работата на уметникот е бегство во светот на убавината

25

 Работата на уметникот е бегство во убавината, но за тоа бегство е неопходна слобода. Така, со неколку зборови, уметникот од Благоевград, Антон Гошев се дефинира себеси како резиме на досегашниот негов живот од половина век, објави БТА.

Гошев, кој е роден во 1970 година во Благоевград, ја открива желбата да твори со четка на белото платно уште како дете. Учел во Националната хуманитарна гимназија во Благоевград во паралелка „Ликовни уметности“, потоа студирал на Југозападниот Универзитет „Неофит Рилски“ со истата специјалност.

Во текот на изминатите триесет години, неговите слики се наоѓале на самостојни изложби во Благоевград, Перник, Ќустендил, Софија, Пловдив, Севлиево, како и во француската престолнина Париз. Сликите на Антон Гошев учествувале на натпревари и изложби во Бугарија, Северна Македонија, Унгарија, Турција, Русија и други земји.

Работата на Антон Гошев е повеќеслојна, тој кажува многу без да посочи на нешто конкретно. “Го правам потсвесно за да може гледачот да ја заврши сликата. Грубо кажано, ако сликам дрво и тоа станува дрво, јас го расипувам. Тоа веќе не е дрво, му давам други значења. Се добива едно повеќе мулти слоевито сликање чисто техничко, но и филозофски, естетски“, изјави Гошев за БТА.

Различни симболи и значења се испреплетени во сликите на уметникот. Често работи на неколку слики одеднаш, сликајќи работи од реалниот живот, прекршени преку неговиот поглед на светот. Тој вели дека ги прифаќа неговите дела како свои деца, иако кога ги гледа неговите слики, понекогаш има чувство дека се насликани од некој друг. „Од уметник станувам гледач, се чувствувам како некој друг да ги насликал моите дела, што е интересно и ме провоцира“, рече уметникот.

За својот 50-ти роденден, Антон Гошев организираше изложба во Благоевград, на која покажа слики од 90 -тите години на минатиот век до неговите најнови дела. Тие покажуваат како се менува уметникот, различните периоди во неговата работа, различните провокации кон себе и кон познавачите на уметноста. Со сличности и разлики, сликите ја спојуваат креативната разновидност на Антон Гошев во изминатите три децении.

„Добро е уметникот да биде препознатлив, имам неколку периоди што се влеваат еден во друг, но во исто време избегав од рутината“, додаде Гошев. “Секогаш сакам да провоцирам, да бегам од рутината. Стилот е кога започнуваш едно и исто, јас бегам од тоа. Слободата е многу важна, да бараш различни работи, да провоцираш, инаку станува здодевно”, ги споделува Гошев своите видувања.

Во својата работа, Антон Гошев се стреми да биде како неоптоварено дете кое игра со бои на платно. “Да не зборуваме за намерна креација, секогаш ми беше интересно и ми се чини дека времето застанува додека работам во студио. Ставате еден слој врз друг, и така часовите минуваат незабележливо. Можам да кажам дека сум среќен човек и тоа е уметност, да го правам она што ме возбудува, и работата да носи задоволство“, додаде тој.

На изложбата тој покажа слики кои имаат посебно значење за него. Најстарото дело е од почетокот на неговата творечка кариера и ја прикажува мајката на уметникот. Некои од сликите се наградени на натпревари, како и дело започнато од неговиот син кога имал само шест години.

– Оваа слика е од 2004 година, дојде во студиото, му дадов платно да слика и ми се допадна. Делото се вика „Прошетка со диносаурус“ и го завршив во Париз. Ова е единственото дело што се наоѓа во Благоевград, од изложбата во Париз, и никогаш не би се разделил од него“, вели уметникот.

Антон Гошев ја дефинира изложбата за неговиот 50-годишен јубилеј и за публиката и за себеси. Со сликите го следи развојот, играта со боите. „Цело време се обидував да не бегам од својата слобода, тоа го барав“, вели уметникот од Благоевград.