Америка ја тужи компанијата „Амазон“ за монопол и нанесување штета на потрошувачите

86

Американската Федерална трговска комисија (FTC) поднесе долгоочекувана антимонополска тужба против Amazon, обвинувајќи ја мултинационалната технолошка компанија дека им нанесува штета на потрошувачите со повисоки цени.

Тужбата се очекуваше по повеќегодишни жалби дека Amazon.com и другите технолошки гиганти ја злоупотребуваат нивната доминација во пребарувањето, социјалните медиуми и онлајн малопродажбата за да станат чувари на најпрофитабилните аспекти на интернетот, пренесува N1 Sarajevo.

„ФТЦ и неговите државни партнери велат дека активностите на Амазон му дозволуваат да ги спречи ривалите и продавачите да ги намалат цените, за возврат да го намали квалитетот на понудата за клиентите, да ги наплаќа продавачите, да ги задуши иновациите и да ги спречи ривалите да се натпреваруваат фер со Амазон“, рече агенцијата во соопштение.

ФТЦ соопшти дека бара од судот да издаде трајна забрана со која ќе му наложи на Амазон да престане со своето незаконско однесување.

ФТЦ соопшти дека „Амазон“, кој е основана во 1994 година и вреди повеќе од 1 милијарда долари, ги казни продавачите кои се обидоа да ја поткопаат „Амазон“ со тоа што ќе им отежне на потрошувачите да најдат продавачи на платформата на „Амазон“.

Други обвинувања вклучуваат дека „Амазон“ фаворизирање производи на своите платформи во однос на конкурентите на платформата.

Ова е најновата правна битка на американската влада со цел да се прекине доминацијата на Big Tech на Интернет.