Амазон ќе инвестира 700 милиони долари за преквалификација на работници

81

Компанијата Амазон ќе вложи 700 милиони долари за преквалификација на работниците низ САД со цел да се префлат квалофикуваните технички и нетехнички позиции во канцелариите на Амазон, технлошките хабови, малопродажните објекти и во транспортната мрежа.

Главната цел на компанијата е да усоврши 100.000 свои работници, односно секој свој трет работник.

Оваа година се очекува работната сила на Амазон да достигне до 300.000 вработени во САД и 630.000 низ целиот свет. Ова е една од најголемите корпоративни програми на компанијата.

Оваа стратегија ја започна Џеф Безос откако неговата компанија во повеќе наврати беше нападната поради начинот на кој се третирани и платени работниците.