„Амазон“ вложува милијарди во вештачката интелигенција

55

Американскиот гигант за онлајн продажба „Амазон“ денеска објави дека ќе инвестира четири милијарди долари во компанијата „Антропик“, која се занимава со развој на вештачка интелигенција (АИ).

Двете компании најавија дека ќе соработуваат стратешки за унапредување на генеративната вештачка интелигенција, а Antropik ќе ја користи платформата AWS на Amazon како главен давател на облак услуги.

Како што објави Си-Ен-Ен, компанијата „Амазон“ истовремено ќе преземе малцинска сопственост во Антропико.

Antropik ќе користи полупроводници дизајнирани од AWS за да ги обучи основните модели кои ги поддржуваат неговите апликации за вештачка интелигенција, а корисниците на оваа платформа ќе можат да ги надградуваат моделите со вештачка интелигенција преку услугата „Amazon bedrok“.

Компанијата Антропик, која неодамна го претстави новиот четбот Клод 2, беше основана пред две години од поранешни директори на OpenAI.