Адолф Хитлер и Ева Браун:Пред 76 години со самоубиство и стави крај на ерата на војната, геноцидот и уништувањето

331

Адолф Хитлер, канцелар на германскиот рајх од 1933 година до неговата смрт, изврши самоубиство на 30 април 1945 година во неговиот бункер во Берлин заедно со неговата сопруга Ева Браун. 

Нивните тела беа извлечени од бункерот по бегство по наредба на Хитлер и изгорени со бензин во градината на канцеларијата во Рајх. Што се случило со остатоците подоцна, сè уште не е познато до денес.

Хитлер, еден од најголемите криминалци во историјата, е одговорен за холокаустот и почетокот на Втората светска војна и за десетици милиони мртви. Роден е во 1889 година во Браунау, тогашна Австро-Унгарија.

Тој е идеолог на ариевската раса, за која еднаш рече:

  • „Според нашето гледиште, германскиот млад човек за иднината мора да биде виток, агилен како алч, тврд како кожа и тврд како челик“.

Хитлер се застрела пред 75 години, ставајќи крај на ерата на војна, геноцид и уништување Фирерот беше пркосен до  крајот. Неговата сопруга беше покрај него додека земаше цијанид. 

Адолф Хитлер влегол во својата подземна работна просторија со неговата сопруга Ева Браун. Тој веќе се простил од своите слуги и го отрул своето куче. Испратен е бензин за неговото кремирање. Тој имал пиштол. Ева имала цијанид. Бил облечен во својата палтото од нацистичката униформа  и црни панталони. Таа носела син фустан украсен со бело. Ја затвориле вратата и седнале едни покрај друг на мал кауч. Тој има 56. Таа има 33. Беа во брак еден и пол ден. Беше 3:15 часот по полноќ. на 30 април 1945 година. Пред седумдесет и шест години,во четврток. Ниту еден звук не се слушнал од работната просторија, според историчарот Јан Кершоу.

Над земјата, Берлин е израмнет од руската артилерија, бидејќи епската катастрофа што ја започна Хитлер шест години порано, се приближи до својот крвав крај. Поминаа десет минути. Потоа, службеникот на Хитлер, СС-офицерот Хајнц Линге, кој го чекаше цела деценија, почувствува мирис на испразнет пиштол. Застанал.

„Сè во мене се спротивстави на отворањето на вратата“, напиша подоцна.