КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Која вистина?

  Проблемот кој постои помеѓу Македонците и Бугарите, е проблемот со вистината. Која вистина е точна, македонската или бугарската? Дали може да постојат две вистини?...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Отповикување, не оставки

Нашава квази демократија, која патем сосема наликува на некоја африканска варијанта со тазе увезен систем, пука по сите шевови. По потреба се отвораат точно...

КОЛУМНА, СУЗАНА ТУРУНЏИЕВА: Ми лежи на срце

Од сите тежини кои чат пат знаат да ми стежнат на срце, па морам да ги мозгам и разрешувам, денеска ми текна дека една...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Заеднички интерес

Помирување не е само да се смират две или повеќе страни. Туку едната од нив да се покори на вистината на другата. Да ја...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Излез од криза

Недостатокот на мир со себе е предизвикувач на многу болести и напнати психички состојби. Кога во себеси носиме голем емоционален товар, тогаш внатрешниот немир...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Клиентелизам

Клиентелизам, како термин, се употребува секојдневно. На медиуми особено. На сите, од сите новинари, јавни личности, буквално сите зборуваме за клиентелизам. Зошто тоа го...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Успех

Не постои човек кој не си поставил цел да стане успешен, реализиран и значаен во тоа што го работи. Сепак, во времето на извртени...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Коте и Коле

Предходно, доволно јасно напишав за Квислинг и неговите другари. Начинот на кој, истиот станал синоним за предавник – соработник со окупаторите, во цела Скандинавија,...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Цел

Во суштината на луѓето е да се стремат кон успех и признанија, но што ќе се случи со напредокот на заедницата и етичката димензија...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Горчината остана

Промената на името Република Македонија, сепак премногу тешко падна врз овој народ. Иако станува збор за реално допрецизирање, преку географска одредница, во насока на...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Министерства дајте господа!

На Хазби Лика ќе му правеле министерство за политички систем и односи со заедниците. До вчера божем ќе го бркаа палавкото Лика кој не...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Мисли

Кога човекот ќе одлучи да ги контролира своите мисли, тој е на пат да владее со себе. Нашите мисли обично не контролираат нас и...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Изолационистичка еквидистанца или?

Македонската Република избира претседател. Измина двојниот мандат на претседателот Иванов. Често има забелешка, дека избираме „англиска кралица“. Премногу се оптеретуваме за толку небитна и...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Зависност

Дали зависноста, поистоветувањето и опсесивната емоционална врзаност за одредени лица и ситуации може да создаде штета за духовната состојба на нашата личност? За стабилноста и...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Квислиншка Влада

„Квислинг” - помагач, соработник, слуга на окупаторот, предавник на татковината. Презиме на еден политичар од Норвешка, Видкун Квислинг, соработник со нацистите во воените години...

СЕИРЏИЈА, Љубомир Јованоски-КАРА: Мечката…

Планината има многу „спортови“ ама некои од нив се и повеќе од тоа. На пример, собирањето дрва или собирањето костени. Двете имаат заеднички именител:...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Избор

Секој човек трпи одредени влијанија од надворешната средина, кои можат сериозно да ги загрозат неговите потенцијали за напредување и постигнување на духовниот мир. За...

КОЛУМНИ, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Консензус

Можеби е наивно, во вака поделено општество како македонското, да се зборува за консензус, а не пак да се напише за тоа. Сепак отворениот...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: НАТО Сапиенс

Се чудам како воопшто настанал и еволуирал хомо сапиенсот без да се зачлени во НАТО? Но, очигледно ја имал таа идеа уште многу рано...

СЕИРЏИЈА, Љубомир Јовановски – КАРА: Калеидоскоп

А како да се почне кога понекогаш ќе ги почувствувате симптомите на авторска блокада? Се разбира, ќе почекате да мине кризата, ќе прошетате и...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО